tisdag 2 mars 2010

Unga Mammor


Igår såg jag på Outsiders, jag var väl knappast ensam så du vet nog vad jag pratar om, unga mödrar i Sverige.

Jag kan inte låta bli att beundra och högaktningsfullt beundra dessa unga Mammor. Jag skriver Mammor eftersom Papporna verkade högst frånvarande, men de som finns där beundrar jag också.

Jag vill inte att någon 13 åring blir gravid, man är själv då bara ett barn, det är min åsikt. Men jag vet också att allt blir inte vad man vill. Skulle min skrutt komma hem som trettonåring och säga att hon är gravid ja jag skulle bli arg, besviken och frustrerad men jag skulle finnas där för henne, jag skulle inte dömma henne utan det är hennes val, hennes kropp och hennes framtid. Jag har ingen rätt att gå in och bestämma över hennes kropp och val. Nu hoppas jag ju att hon väntar tills att hon har träffat den rätte, utbildat sig och fått jobb innan hon skaffar barn, men jag kan verkligen inte säga att jag skulle lämna henne i sticket om hon blev gravid tidigt. Men jag kan helt ärligt säga att jag skulle finnas där för henne.

Jag tycker att de Mammor i Outsiders igår, Nadja med lilla Leija, Marlie med lilla Jamila och hon jag inte minns vad hon hette med lille Kevin var utomordentligt duktiga, mogna för sin ringa ålder och ansvarstagande. De var sunda i sina värderingar och sin syn på saker och ting. Mamma är enligt mig ingen ålder, det är något man blir oavsett ålder den dagen man får barn. Man växer in i rollen, man växer med ansvaret. Så även unga föräldrar.

De allra flesta gör det. Sen tror jag att det finns lika många äldre föräldrar som yngre som inte gör det. Jag tror att yngre i mångt och mycket är bättre än äldre då de hela tiden har pressen på sig att bevisa för omvärlden att de visst klarar sig och att de kan, precis som vilken första gångs Mamma som helst. För där är ju alla Mammor likadana, första gången de får ett barn så är det förstagångs mammor, oavsett.

Visst har äldre Mammor säkerligen bättre grund att stå på, bättre ekonomi och en tryggare vardag, men är det det viktigaste?

Är inte det viktigaste att ge sitt barn kärlek, omvårdnad och ömhet i vått och torrt?

Unga Mammor måste inte bara slåss mot samhälletsnormer av att de är just unga föräldrar, bli dömda på förhand bara på grund av sin ringa ålder, de måste också hela tiden om och om bevisa att de kan stå på egna ben. Ingen tittar snett på en Mamma i 30-års åldern, man förutsätter att de klarar av sitt föräldraskap och vet vad de ska göra medan en ung Mamma får blickar, kommentarer och råd utan att ha bett om det, de förutsätts helt enkelt inte klara av att ta hand om sitt barn på bästa sätt eller veta vad som är bäst för barnet.

Varför?? Vem har rätten att dömma en Mamma, oavsett ålder??

Nä, en stor eloge till alla unga Mammor som orkar fightas mot samhällets inskränkta normer och värderingar samtidigt som de är super Mammor till sina små telingar!

En stor eloge!

Inga kommentarer: