torsdag 18 mars 2010

Aktiv dödshjälp

Vi lever i Sverige, ett land som går till ytligheternas ytlighet ibland. Vi värnar om den fria individen, var människas önskan. Utom på en punkt. När det kommer till döden. Då är vi omyndigförklarade och inkompetenta. Vi får under hela vårt liv vara med och delta i behandlingar vi ska genomgå, vi kan själva välja att avbryta en behandling så länge det inte kommer att döda oss.

Aftonbladet kan man idag läsa om en 31-årig kvinna som varit sjuk hela sitt liv, hon har varit bunden till respirator sedan hon var sex år gammal, hon är idag total förlamad. Hon har en önskan, en enda önskan. Att få dö. Hon vill att läkarna stänger av respiratorn och låter henne dö.

Vad är det som är så svårt? Det här är knappast något hon kommit på igår utan detta måste vara ett beslut som har vuxit fram under lång tid. Jag, liksom de flesta andra förstår säkert att kunde hon välja på att leva och bli frisk så skulkle valet garanterat varit det men nu när det inte går, varför ska man hålla någon vid liv som inget hellre vill än att få somna in?

Tänk själv att ligga total förlamad utan möjlighet att ens andas själv, inte kunna gå ut, inte få se årstiderna skifta utan vara fast i sin säng, är det livskvalite? Är vi människor så trångsynta att vi inte kan se att en person lider, att det enda rätta kanske är att låta personen somna in.

Eller kan man säga att hon redan är död egentligen och läkarna bara förlänger hennes lidande? Jag menar utan respirator dör hon, det är hennes livlina. En manskin som andas åt henne, utan den vore hon redan död. Är det då inte tortyr att hålla henen vid liv mot hennes vilja, instängd i en kropp som för länge sedan slutat fungera? Är det inte värre än att låta hennes sista önskan få slå in?

Jag tycker att vi borde tänka över det här med aktiv dödshjälp i Sverige, är det verkligen så hemskt? Döden är en naturlig del av livet, man föds och man dör. Alla ska vi någon gång dö. För vissa blir livet kortare och för andra längre.

Jag tycker inte vi ska ha Självmordskliniker, dit människor i en depression kan gå och avsluta sitt liv, de ska ha hjälp på annat sätt. Men just som kvinnan i Aftonbladets artikel borde kunna ha ett val. Ett val att avsluta sitt liv med hjälp.

Inga kommentarer: