lördag 6 mars 2010

Om min dotter endå vore en son....

Jag älskar min dotter, jag är glad ända in i själen att hon är min dotter. Men ibland undrar jag om det inte hade varit bättre om hon varit en son. Ja inte för att jag inte ville ha en dotter alltså för det stod högst upp på min önskelista när jag var gravid, näst efter ett friskt och välskapt barn. Men för att det känns som att tjejer idag har så mycket press på sig, så många saker att leva upp till och så läskiga ideal att ta efter att jag ibland undrar. Undrar vart samhället för våra unga tjejer egentligen är på väg.


Jag vill att min underbara dotter ska växa upp och bli en stark individ, med tro på sig själv och båda fötterna på jorden, jag vill att hon sk aha en sund inställning till mat och livet i stort. Leva livet som det är värt att levas istället
för att under hela livet tänka på saker hon inte ska eller bör göra.

Hur sk aman lyckas med att lära henne det när hela samhället visar upp en bild av hur hon bör vara och bör se ut utan minsta tanke på hur illa hon och många andra kan fara av det?

Ibland undrar jag om inte en son har det lite lättare. Självklart finns det saker att oroa sig för när man har en son också det förstår jag med, men varför känns det som om tjejjer måste bli stora så fort medan killar får vara barn längre? Se bara på barnkläder, små kort, korta kjolar, leggins i lack och coola tunikor. Killarna har Batmantryck långt upp i skolåldern på sina tröjor och jeansen förändras inte nämnvärt, kanske att de får lite mer häng ju äldre de blir men inte värre än så.

Jag vet förrut var mitt dilemma att alla killkläder var så coola och tjejkläderna så puttinuttiga, men vart tig den gyllene medelvägen vägen??

Jag vill inte att min tjej sk abli stor, hon kan gott få förbli 6 år genom hela livet, eller i alla fall få fortsätta ha den obekymrade synen på livet som hon har idag som sex år gammal. Det kan hon!

1 kommentar:

madde sa...

Jag brukar tänka att pojkar växer upp med värre krav nästan. En pojke MÅSTE vara tuff annars ses han som konstig, en pojke MÅSTE killa pojkleksaker en flicka som gillar bilar är okej men en pojke som leker med dockor ses lite defekt och konstig. En pojke föds att bli en man men flickor som är tuffare ses som något bra och i helt rätt i tiden. Pojkarna har inte ens samma möjligheter att ta sig fram på samma sätt som flickor. Pojkar ska bli män från födseln flickor får bete sig som män om dom vill. Jag har helt börjat se sånt ur andra ögon. Förut tänkte jag som du, men det är ju ändå så att kvinnor själva VÄLJER att klä sina tjejer i rosa, det finns massor med alternativ mot det där. Gå in på pojkavdelningen och välja och vraka. Men en pojkmamma kan inte göra desamma. Köper en pojkmamma en klänning till sin son kommer hon få massa arga kommentarer och pojken bli mobbad. En flicka med batman blir inte retad hon kommer ses som cool, tuff och självgående.