fredag 19 mars 2010

Censurens Sverige

Ja, vad ska man säga. Vad vi än gör så ska våra barn skyddas, från allt! Från svordommar, från bråk, från döden, från mord och elände. På sätt och vis kan jag väl hålla med. Jag tycker inte att ett program för barn ska innehålla en massa gubbar som röker, svär och slåss men å andra sidan är det vissa barns vardag och är det då fel att visa det?

Alla barn lever inte  i någon lycklig Svensson idyll med 1,3 syskon, villa, volvo och vovve. Det är trots allt ganska få som lever så idag. För många barn är det en annan vardag som är deras vardag. Det finns barn till sjuka föräldrar, barn med bara en förälder, barn till alkholister, barn till föräldrar i fängelse. Det finns barn som misshandlas, utsätts för övergrepp, både psykisa och fysiska. Det är deras verklighet. Deras vardag. Hur ska de veta att det är fel och försöka få hjälp om man aldrig visar deras sida av saken och förklarar vad som är fel med det och hur man ska få hjälp?

Barn är inte dumma, de förstår. Mycket mer än vad du och jag vill tro. Att konstant censurera det vi vuxna tycker är jobbigt tror jag inte på däremot att se med barnen, förklara och berätta tror jag på. Jag tror att det skapar förståelse och medmänsklighet. Se bara på Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, hon visar döden från ett barns synsätt, gör den naturlig och vacker.

Visst är det inte medias uppgift helt och hållet att göra barn uppmärksamma på saker som kan vara jobbiga för dem, men med hjälp av media så kan man öka förståelsen. Det är jag övertygad om. Vad jag menar är att det är dags att sluta censurera bort allt och inget och dags för oss föräldrar att ta vårt ansvar, vi väljer vad våra barn ska få se, när och hur det ska bemötas, det är inte medias uppgift. Det är vi som ska möta våra barn under och efter ett program för att prata om det, förklara varför någon gjorde si eller så och varför man inte kan göra så i verkligheten, eller varför man ska göra så i verkligheten.

Sen tycker jag att det går för långt när föräldrar väljer att göra om sånger så som "I ett hus vid skogens slut" så att jägaren inte skjuter utan kramar haren istället, då har man eliminerat ett problem som inte var något problem från början ens. Vilken jägare kramar haren? De skjuter, det är så vi får vår mat, det är egentligen det mest naturliga man kan vara med om här i världen.

Vad är det med föräldrar idag? Är de så rädda för att låta sina barn se verkligheten att de klagar på media då någon säger Fan i ett barnprogram, klagar då man sjunger en sång om att förlora en förälder i Bolibompa för att inte tala om när man som förälder själv censurerar våra traditionella barnsånger?

Ja, det är censurens Sverige i ett nötskal, eliminera allt man inte orkar prata om så försvinner det....

1 kommentar:

stefanbergmark.se sa...

På Babyvärlden.se diskuterar vi just nu vilka slags böcker vi läsar för våra barn. Gå gärna in där och kommentera samt länka till era bloggar:

http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/MinStory-Bra-bocker-ger-barnen-alternativ-i-livet/

Mvh
Stefan.