torsdag 26 augusti 2010

Använd kondom!

I dagens Aftonbladet kan man läsa att på Gotland har man flest tonårsaborter i landet, det är också där som P-pillren är dyrast. Man behöver ju inte vara så överintelligent för att förstå det sambandet.

Vi lever i ett samhälle där ungdomar slåss om de få jobb som finns, för det finns inga samtidigt som de utforskar, testar och närmar sig vuxen livet med allt vad det innebär - där ibland att ha sex. Ja, hur gärna man än vill förneka det så är det ju något som alla försöker sig på. Sexdebuten i Sverige för tjejer ligger på 16,8 år, det är ganska många som är yngre än så för att få det medeltalet. Hur ska dessa ha råd med P-piller om de har veckopeng att leva på?


Hur tänkte ni nu? Ni tar så mycket betalt av minderåriga som inga pengar har att de struntar i att använda sprutor, stavar och piller och sen klagar ni på tonårsaborterna??

Klart som sjutton ska man se till att ens dotter skyddar sig, men varför ligger alltid fokus på tjejerna, de ska ha stavar, sprutor och piller medan killarna kan skita i vilket i tron om att tjejerna skyddar sig. Sen får tjejerna skulden när det blir fel, de får stå i valet och kvalet om abortens vara eller icke vara, de får fatta ett beslut de kommer att få leva med resten av sitt liv medan kilarna kan pippa vidare.

Vi har inga 100% säkra preventivmedel, det finns alltid en ytte, pytte risk att man blir gravid trots stavar, sprutor och piller. Varför är man inte lika nogamed att lära killar att ha kondomer till hands? Varför ses inte det som en lika självklar grej som att ge tjejerna piller?


Varför ligger fokus på tonårsaborterna, där tjejerna helt förståligt blir aningens överrepresenterade när fokus egentligen borde ligga på att lära våra tonåringar hur man trär på en kondom? Kondom är det enda som skyddar mot oönskade graviditeter och könssjukdommar - det är för båda parters skull - fortsätt använda stavar, sprutor och piller men glöm för sjutton inte kondomen!

Inga kommentarer: