torsdag 27 maj 2010

En sann historia...


På 60-talet låses en flicka in på Behandlingshem efter att ha försökt ta sitt liv, hon och de andra behandlas som djur, de tvingas klä av sig, de tvingas i mediciner de inte behöver, de blev idioter för att alla idiotförklarar dem, de agerade så som de förväntades agera. En sann historia som 1999 blev film, Girl Interrupted.

En historia som berör, som rör och får en att vilja spola tillbaka tiden och "rädda" de intagna.

2010 tvingas flickor att klä av sig oskyddat, man låser in och förnedrar osäkra unga i rop på hjälp. Återigen en sann historia men i nutidens Sverige.

Man blir förbannad, frustrerad och irriterad. Vad ska de skylla på? Platsbrist? Resursbrist? Att de inte vet bättre?

Det är patetiskt! Har de unga i vårat samhälle inga rättigheter kvar alls längre?

2001 arbetade jag på ett boende med autistiska och utvecklingsstörda barn, vi fick ALDRIG låsa in dem eller ta tag i dem på något sätt hur aggressiva och utåtagerande de än var. Med all rätt, inte förlorar man sitt mänskliga värde och bör behandlas som ett djur bara för att man inte är som alla andra eller råkar vara tonåring i trubbel, eller?

Kanske är det just så det är att man i dagens Sverige inte har rätt till sin egen kropp, rätt till sin egen åsikt eller rätt till att vara annorlunda om man är en osäker tonåring, vad vet jag?

Men att låsa in dem det tror jag faktiskt inte på, det tycker jag låter mer som metoder från 50, 60-talet och jag trodde i min enfald att vi i Sverige kommit lite längre i vårt tänk kring barn och ungdomar med problem än att liksom under Nazityskland gömma undan problemet, blunda åt det och tänka att det som inte syns, det finns inte...

...men det var som sagt var vad jag trodde.
4 kommentarer:

Anonym sa...

Trots att du troligen är en ung är du en mycket begåvad människa du har en insiktsfullhet som många äldre än du saknar

Var rädd om dig!

Tommy Wingren sa...

Ingen som är annorlunda passar in i dagens samhälle!

Vi inbillar oss att människor skall vara på ett bestämt sätt men glömmer att vi människor är mer komplicerade än så. Vi har många sidor och inte en enda. Psykologiskt orkar vi dock inte tänka så utan fogar och pressar in folk olika fack.

miLLus/Blind Urmakare sa...

Jag tror att inlåsning i värsta fall kan vara kontraproduktivt för barnet. Det är enormt psykiskt påfrestande att bli isolerad och barn i en sådan situation där psyket redan är väldigt skört så tror jag isolering gör mer skada än nytta.

Sedan finns det många kängor att ge till ungdomsvården. Att barn inte får hjälp i tid till exempel.

KroKKoFin sa...

Vilket intressant inlägg. Jag känner mig inte särskilt upplyst över vad som sker och händer i världen eftersom jag varken läser tidning eller ser på nyheter, men man kan tydligen lära sig ett och annat i bloggvärlden *ler*.

Kika gärna in i min blogg. Jag har en giveaway där man kan vinna valfritt plagg ur min nystartade minishop. Har min giveaway för att fira att jag faktiskt uppfyllt en dröm och startat en liten egen bloggshop och det hade varit skoj om så många som möjligt visar intresse för det jag gör. Så klart! Hihi!