måndag 17 maj 2010

Mc Fusk & co

Nu ska ni få höra min story.

Jag började på McDonald's Augusti 2001 och jobbade där till September 2006, 5 år i helvetet.

När jag började så började jag i kassan, inget konstigt med det, jag var rätt snabb och hade koll på det mesta, wastade rätt och till en början sa ingen något sedan började den i köket säga ifrån, oftast var det arbetsledaren eller restaurangchefen som stod där.

Redan till jul fick jag påbörja arbetsledar utbildningen, det var interna kurser i matsäkerhet, KSR - Kvalitet, Service och Renlighet det var A och O och det lät så fint, det var en annan femma när man kom ut på golvet efter att ha blivit arbetsledare (skiftledare) då kom pressen om löneprocenten, vår chef  ringde så ofta det bara gick och kollade vad löneprocenten låg på, var den för hög (över 12%) fick man order om att fixa det, skicka hem eller skicka på rast, lös det hette det...

Ringde någon och var sjuk hörde man ofta "Ta en alvedon" eller ja, men du kan jobba i alla fall, jag sjjälv har jobbat på McDonald's med influensa i 39,7 graders feber, fick kommentarer som fan va hängig du ser ut då och när jag bad om att få gå hem så var det nej, men jag kunde ju inventera eller nått. Helt sinnessjukt så här i efterhand och jag förstår inte att jag stod ut där och då.

Man får när man jobbar på McDonald's äta för 55:-(kan ha ändrats sen då men då var det så) och det drogs på lönen, åt man för mer så var vi skiftledare tvungna att dra dubbelkost, hade någon glömt att skriva upp vad de ätit så var vi tvungna att lägga in att de ätit, det var straffet för att de glömt eller missat. Tack och lov kan jag svära mig fri från det då jag hellre bjöd på kosten än drog det dubbla.

Sallader kastades aldrig, det var ju "bara" sallader, de märktes om likaså pajer, muffins och Donuts. Wastade man en binge stripes eller alla burgare i skåpet så fick man skit för det, chefen var sur på en i timmar och man fick bakläxa.

På McDonald's finns något som kallas för Haccap - ett kontrollverktyg för att veta att alla grillar etc fungerar som de ska samt för att man ska kunan se vilka kartonger kött som används en viss dag etc för att ifall något går fel kunna spåra källan. Dessa ska fyllas i tre gånger dagligen, ofta glömdes det bort och då fylldes de i i efterhand med uppskattade värden eller rättare sagt rätt värden.

Titt som tätt kallades man in på kontoret till chefen som arbetsledare och fick order om att se till att "Kajsa" som jobbade för andra gången skulle jobba fortare, det gick för långsamt. Kunde hon inte det så var det bara att ta över hennes plats och skicka ut henne i lobbyn för att städa toaletter. Minns ni förresten debatten om att man tvättade toasitsar i diskmaskinen - det var sant men snabbt las locket på, det fick vi inte yppa ett ord om.
I köket finns det klockor att ställa för alla grönsaker etc, de sattes inte ens på morgonen fast tex. tomaterna bara får stå i rumstemperatur i 2 timmar. Det sket man i eller om man hade satt på dem så kom nästa och bara stängde av dem. Ingenting kastades alltså, öppnade tuber med sås får inte sparas till nästa dag, vi fick inte slänga dem, det var slöseri...

Det som fick mig att säga upp mig var då jag kom tillbaka efter ett års Mammaledighet. Till att börja med så tog det mig två månader att få tag i min chef för att säga till att jag ville tillbaka, när jag väl fått tag i min chef och det var klart att jag skulle tillbaka 1:a Januari 2005 och skulle hämta ut mitt schema så hade jag fått 29 timmar schemalagt på 1 månad. Jag hade en tillsvidaranställning på heltid men 29 timmar var vad jag fick. Jag påpekade detta för restaurangchefen och restaurangens ägare och fick till svar "Ja, men det är ju fler som ska ha timmar förstår du väl!?"

Jag vände mig då genast till Facket, jag var en av få som var med i Facket då McDonald's uppmuntrade oss att ta avstånd från facket, de som inte var med i Facket fick jobba mer, det var dealen.

Efter att jag ringt facket tog det inte en timme innan jag hade alla mina timmar på schemat, alla förlagda till eftermiddagar, sena kvällar och nätter (16:00-00:30), jag krävde aldrig att enbart få dagtider eller bara tidiga tider, men ni kan ju själv räkna ut hur det funkar att arbeta 16:00-00:30 som ensamstående till ett barn på 1½ år...

Tack och lov var första assistenten bra, hon sa att vi löser det här så ska du inte ha det. I samma veva gick en annan tjej på Havandeskapspenning, hennes arbetstider var förlagda till 9:00-16:00, Första assistenten tyckte då att jag kunde få dessa tider så hon ringde upp chefen och sa att det fanns en lösning på mitt schema, jag stod intill och hörde hela diskussionen; Hon fick till svar att nej, Cicci ska jobba de tider hon blivit schemalagd, INGA andra. Första assistenten försökte lirka och diskutera fram en kompromiss men nej, det var omöjligt.

Jag fick istället på egen hand byta mina tider med andra för att få ihop allt med dagistider, mina timmar etc. Jag ringde Facket och berättade vad som hänt och frågade vad som kunde göras om något kunde göras och fick till svar "Nja, det är ju så här de gör när de vill bli av med folk de tycker är jobbiga..." Jag bara gapade, det var det enda svaret jag fick. Fine, att de kan schemalägga mig hur som helst men att Facket bara fann det som normalt gjorde mig stum.

Man kan väl säga att jag redan där och då ledsnade rätt rejält.

Inte blev det bättre med tiden, jag härdade ut det var ett jobb, ett jobb var jag tvungen att ha. Men när lönerna sällan stämde och när jag en fredag ringde för att meddela att min dotter var sjuk och blev uppläxad för det var faktiskt Lönefredag och var hon sjuk skulle de minsann ha ett läkarintyg. Jag ringde läkaren, åkte dit med min dotter fick ett läkarintyg sen sa jag som det var till läkaren att behöver jag gå tillbaka till jobbet en enda dag till så hoppar jag framför tåget. Allt bara kom över mig och jag satt där och bara grät, minns att en kompis var med, jag klev ut från läkarens rum med ett sjukintyg på 3 månader, lika lång tid som min uppsägningstid var, åkte direkt till jobbet, lämnade in båda läkarintygen och sa upp mig sedan dess har jag inte satt min fot på McDonald's och kommer aldrig att göra igen heller.

Det är min story och tyvärr så tror jag inte att den är så unik som McDonald's själva vill få det att låta som.

Att McDonald's ledning inte vet vad som händer på golvet tror jag inte ett smack på, jag minns att så fort McDonald's var lite i blåsväder var som helst i världen gick det snabbt som attan ut ett mail med hur vi skulle förhålla oss till frågan och vad vi skulle svara våra gäster om de undrade eller hade synpunkter. Så är jag säker på att det skett nu också, alla är radiostyrda, det är som en hel sekt där någon annat tänker åt en och man bara gör för ifrågasätter du blir du jobbig och då ser de till att bli av med dig på ett eller annat sätt...6 kommentarer:

Camilla sa...

Åhhh...det är ledsamt att läsa hur du har haft det. Samtidigt så är jag glad att du berättar, de beter sig läskigt mot sina anställda. Människor är inte mer värda nu än då slavarna fraktades över till Amerika.
Kanske en drastisk jämförelse men vi har banne mig inte kommit så långt som vi vill tro i arbetsgivarens Sverige.
Jag hoppas att du har ett annat arbete idag där det finns ett hänsynstagande till din föräldraroll.

Hälsn
Camilla

Anna - Mor till sonen Dizel sa...

såg den där dokumentären igår, det är vidrigt..

Anders sa...

Intressant läsning, hoppas du slipper McD i framtiden :)

Anonym sa...

Usch jag bara ryser!

Tobias sa...

Usch och fy. Sa klart sa ska man vara med i facket. Jag jobbade for ett foretag i Storbritannien dar jag bor som heter Maplin, och det ar samma sak for mig. Kanslomassigt sa klarar jag inte ens av att ga in i deras affarer langre. Jag far narmast panikangest.

Man hade nagon som tittade over axeln hela tiden. Kraven var jattehoga pa forsaljning, och inte fick man sarskilt mycket for det heller. En gang hotade dom tom med disciplinering for att jag torkade handerna med toalettpapper och inte anvande deras handtork.

Man fick inte salja saker utan att gora det overtydligt for kunderna att det inte fungerade pa grund av det och det skalet, och kom dom tillbaka sa skulle man neka dom ratten till byte och pengarna tillbaka. Byte var lattare att overtyga om, och att agera inom lagens ramar var inte alltid onskvart nar det gallde kundernas rattigheter var inte alltid onskvart.

For allt som jag upplevde dar sa kommer jag inte ga till McD efter att ha hort din historia.

Bra att du kom darifran. Det ar verkligen vidrigt att jobba pa ett stalle man vantrivs sa mycket pa...

Froken Upp&Ner sa...

Jag har sökt lite efter folk som kunde berätta lite behind the scenes. Va bra att du berättade din version av McD. Tyvärr var det ganska lik det dokumentären berättade. Fy fan! Att de fuskar förstår jag på ett sätt. Men att bete sig mot personalen sådär. Blä!Jag som trodde det var ett bra arbetsställe vilket jag har sökt mig till. Tur i oturen att jag inte fick anställningen då. Ska defintivt länka till dig i mitt inlägg. =)